Crveni luk pun je vitamina, eteričnih ulja, minerala…, a oni pomažu kod svih bolesti!
Crveni luk svi poznajemo pa ga stoga nema smisla opisivati, ali treba reći da je njegov ljekoviti dio samo podzemna gomoljasta lukovica.
Bere se ujesen, a dobro uskladištena koristi se kao lijek čitave godine.
Naziva se crvenim lukom za razliku od češnjaka, koji se naziva bijelim lukom.
Luk sadrži mnoge ljekovite tvari, među ostalima.
- eterično ulje,
- inzulinu sličan biljni hormon,
- čitav niz vitamina kao A, B1, B2, E, H, K, P
- i razne mineralne soli
- te druge elemente u tragovima.
Crveni luk nadražuje kožu i pobuđuje prokrvljenost sluznice te najbrže obustavlja sve procese gnjiljenja i vrenja.
U ovakvom članku se ne mogu nabrojiti sva ljekovita svojstva luka, a najvažnije je što on:
- čisti krv,
- pobuđuje apetit,
- izlučuje mokraću,
- ojačava živce,
- pospješuje probavu,
- odstranjuje plinove,
- rastvara sluz,
- raskužuje,
- odstranjuje gliste
- i djeluje protiv grčeva,
Treba još reći da sok crvenog luka jača slabo srce i pomaže da se vrati spolna moć.
U pučkoj medicini luk se koristi stoljećima za liječenje ljudi, ali i životinja.
Ovo su neki narodni recepti koji vam mogu pomoći kod čestih bolesti i tegoba:
RECEPTI
- Grčevi, nadimanje, žgaravica
Ako se jede i pije dobro usitnjeni crveni luk kuhan u mlijeku, smiruju se grčevi u trbuhu i druge trbušne tegobe, te zaustavlja krvarenje želuca.
Već i polovica sitno izrezane glavice luka, pojedene s kruhom, odstranjuje nadimanje i žgaravicu.
- Živci, promuklost, kašalj
Sok od crvenog luka pomiješan s medom jedno je od najboljih sredstava za živce, a uzima se 3 do 5 čajnih žlica tokom dana.
Sok od crvenog luka pomiješan s medom otklanja promuklost i prokušano je sredstvo protiv kašlja, naročito kod suhog katara dišnih putova.
Ako se luk isprži na masti i čitava se smjesa, što je moguće toplija, stavi izravno na prsa kao oblog i, ako se prsa time još čvrsto natrljaju, smekšava se tvrda i gotovo nerastvoriva sluz.
Na taj se način može spriječiti i upala pluća.
- Upala pluća, porebrica
Ako je upala pluća već nastala, može se tom mašću dovesti do ozdravljenja.
Ti oblozi s lukom svaki se sat obnavljaju, a isto tako i masiranje, koje se kod upale pluća ili kod upale porebrice širi i na leđne dijelove.
- Upala crijeva, mjehur
Kod upale crijeva pomiješaju se sirovi žumanjak, svježi maslac, zdrobljeno sjeme kima s mnogo soka luka, te se ta mješavina uzima žlicom.
Kod bolnog zadržavanja mokraće napuni se platnena vrećica svježe narezanim i umjereno ugrijanim lukom i toplo se položi na mjehur, a prema potrebi se češće ponavlja.
- Čirevi, lišaj, prhut, kurje oči
Pečeni i usitnjeni crveni luk stavlja se kao oblog na čireve, što naročito djeluje kod gnojne upale prstiju (panaricij – kukac).
Svježi sok uzima se za masiranje protiv lišaja, prhuti i opadanja kose.
Kod kurjih očiju pripremaju se oblozi od luka kuhanog u octu.
Treba ih ponavljati. Krhke nokte na prstima ruku ili nogu treba često trljati svježim sokom od luka.
- Gnojne otekline, giht, reumatizam
Gnojne otekline liječe se toplim oblozima kašaste mješavine od kuhanog mlijeka, jednog kuhanog i usitnjenog krumpira, 1 do 2 luka i nešto kamilice.
Kod bolova nogu uslijed gihta ili reumatizma masiraju se noge sirovim sokom od crvenog luka.
Odlična mast za sve vrste rana te kod otvorenih čireva: sitno izrezani i zdrobljeni luk pomiješa se s medom i octom i ta se kašasta masa polaže kao oblog.
Svježi sok od luka pomiješan s rijetkim medom i uštrcan u oko odstra¬njuje početnu sivu mrenu.
- Krvarenje iz nosa, ubodi
Krvarenje iz nosa se umiruje ako se glavica luka razreže na polovinu te se jedna polovina stavi na zatiljak, a druga pod nos i jako udiše.
Svježi sok od luka nakapan na ubod pčele ili ose pomaže u tren oka.
- Ženske bolesti
Veoma uspješno djeluje svježi sok od luka kod katara ženskih spolnih organa, kod upale maternice i jajnika.
Sitno se nariba glavica luka te se kaša umota u gazu i tamponira.
Već nakon što se dva do tri puta dnevno tamponira, uz petosatno djelovanje jednog tampona, utvrđeno je znatno poboljšanje.
- Luk u kuhinji
Luk se guli i usitnjava neposredno pred pripremu i ne treba ga izlagati zraku nego smjesta umiješati u salatu ili popržiti na ulju.
Na taj se način u usitnjenom luku sprečava oksidacija i rastvaranje korisnih i ljekovitih sastojaka.
Inače, ako ste osjetljivi na želudac i crijeva, kao posljedica javit će se nadimanje, podrigivanje i bolovi u trbuhu.
Crveni luk se preporučuje kao dodatak salati.
Režite ga sitno i tanko oštrim nožem i poprskajte sokom od limuna da bi izgubio žestinu.
Ne miješajte u istom jelu luk i češnjak ili rabarbaru jer možete izazvati bolno vrenje u crijevima.
Protiv oštrog mirisa i okusa nekih sorta luka žvače se nakon jela nešto peršina ili se pojede jabuka.
Podijelite ove recepte prijateljima:
Primjedbe
Objavi komentar